Senior Business Controller

Storing vital products with care

Storing vital products with care

Over de hele wereld verbinden we het aanbod van en de vraag naar essentiële producten en grondstoffen. Energie waarmee mensen hun huizen kunnen verwarmen en de wereld rondreizen. Voedsel voor een veranderende planeet, grondstoffen en chemicaliën voor bedrijven. Producten die essentieel zijn voor het bestaan van mensen. Wij zorgen voor een veilige, efficiënte en schone opslag van al deze producten. De wereldwijde energietransitie, de groeiende wereldbevolking en alle nieuwe mogelijkheden van opkomende technologieën zijn belangrijke veranderingen waar wij ons als organisatie mee bezighouden. Spreekt deze internationale werkomgeving jou aan en beschik je over de juiste mindset en vaardigheden, reageer dan nu en kom ons Vopak Team versterken.

Senior Business Controller

Het team Business Control heeft een belangrijke functie binnen de financiële kolom van onze organisatie. Enerzijds zien zij toe op de juistheid, volledigheid en tijdigheid van de managementinformatie voor meerdere stakeholders. Anderzijds ondersteunen de business controllers het Management Team in het uitvoeren van de strategie, zowel op financieel als niet-financieel vlak. Van een Business Controller wordt dan ook verwacht dat ze inhoudelijk sterk zijn, kunnen verbinden tussen afdelingen en hun man / vrouw staan bij het challengen van MT-leden en collega's. Dit contrast tussen inhoud en persoonlijke effectiviteit is kenmerkend voor dit team.

Het team bestaat uit 3 medewerkers (incl. manager) met diverse achtergronden. De sfeer is informeel, het werk komt en gaat met pieken en dalen en het feit dat er accuraat onder strakke deadlines gewerkt moet worden zorgt voor een sterke onderlinge cohesie. Naast de afdeling Finance zal je veel te maken hebben met verschillende afdelingen binnen Vopak België en onze Divisie- en Global Vopak organisatie in Nederland.

Jouw rol als Business Controller

Het is een zeer interessante tijd om als Business Controller aan boord te komen van Vopak België. Het management team van Vopak België heeft de ambitie om de verschillende terminals verder te ontwikkelen. In deze rol coördineer en ondersteun jij deze ontwikkeling, met een scherp oog op het financieel rendement.

Je adviseert en draagt bij aan de ontwikkeling, implementatie en realisatie van de overall strategie, plannen en doelstellingen en het rendement van onze terminals.

Je bent sterk in het acteren op strategisch, tactisch en operationeel vlak. Als een Business Partner stel jij de juiste informatie beschikbaar aan het Management Team, en draag je bij aan het behalen van de doelstellingen. In lijn met het business plan, procedures, standaarden en wetgeving, help je mee aan het ontwikkelen, implementeren en uitvoeren van financiële plannen. Hiërarchisch rapporteer je aan de Manager Finance & Control. 

In deze rol ben je de ervaren persoon in het Business Control & Analysis team. Je coördineert en werkt aan een breed scala aan verbeteringen. Kritisch hierbij is een goede samenwerking met een juiste dosis teamspirit, nauw samenwerkend aan een optimale business (management) en financiële controle functie.  

Taken

Ondersteunen en uitvoeren van de Planning & Control Cycle van Vopak België. Coördineren en ondersteunen van verschillende initiatieven om de cycle te verbeteren. Binnen het team coördineren en zeker stellen van juiste, volledige en tijdige managementinformatie ten behoeve van het Management Team en Financieel Directeur. In deze rol ben je betrokken bij:

 • Monitoren, analyseren en challengen van de periodecijfers (maand, kwartaal; P&L, balans en cash flow / werkkapitaal)

 • Ontwikkelen, opstellen van rapportages, presentaties en borgen van de juiste informatievoorziening

 • Opstellen van jaarbudgetten, jaar forecasts en het strategisch plan in nauw overleg met de verschillende afdelingen binnen Vopak België en de directie

 • Signaleren en initiëren van verbeteringen op het gebied van de bestuurlijke informatievoorziening in overleg met alle betrokken partijen

 • Proactief doen van voorstellen die het Planning & Control proces structureel verbeteren en ondersteunen van het transitieprogramma

 • Proactief en zelfstandig monitoren van financiële ontwikkelingen (risico's en kansen) en adviseren over passende (corrigerende) maatregelen en het ondersteunen bij het nemen van (financiële) beslissingen door de directie (decision support).

 • Duidelijk en transparant analyseren, beheersen en rapporteren rondom de realisatie van targets richting management team, inclusief latest estimates. Ontwikkelen van nieuwe rapportages in samenspraak met de business en overige stakeholders

 • Onderzoeken en interpreteren van business events en factoren die de business performance beïnvloeden, en als een business partner het management team voorzien van informatie & advies

 • Optimaliseren, monitoren en periodiek testen van internal control processen, om naleving te vergroten en efficiency & effectiviteit blijvend te beoordelen

 • Verder ontwikkelen van de BI tooling

 • Verbeteren van de winstgevendheidsanalyses (pricing evaluations, ABC tooling, ..)

 • Coördineren en verder ontwikkelen van de business control afdeling (2 fte).

Verkrijgen van inzicht en monitoren van de financiële voortgang op cruciale structurele kostenbesparing projecten en transformatietrajecten binnen Vopak België. Je geeft managementinformatie over de (financiële) voortgang van deze projecten en treed hierbij adviserend op richting MT-leden en budget owners. Hierbij acteer je op verschillende hiërarchische niveaus waarbij organisatiesensitiviteit en pro-activiteit sleutelwoorden zijn

Opstellen & evalueren van business cases voor investeren/desinvesteren, adviseren van management team.

Aanbod

We werken in een omgeving waar rust en hectiek elkaar continu afwisselen. We doen het voor elkaar, alles gebeurt in een gemoedelijke sfeer met veel collegialiteit. We spreken elkaar dus ook gewoon aan op een directe en professionele manier wanneer we met iets zitten. Zo weten we wat we aan elkaar hebben. Kortom, je werkt in een professionele omgeving samen met collega's waarmee je kan lachen. Daarnaast krijg je een aantrekkelijk salaris en extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering en een pensioenplan.

Jouw kwaliteiten

Als Senior Business Controller ben je sociaal en communicatief. Ben jij een doener? Iemand die tegen een stootje kan en ook weet te onderhandelen in moeilijkere situaties? Bezit je de nodige dosis integriteit, zin voor initiatief en ben je resultaatgericht? Schitterend!

 • Master opleiding in Economie, Business Administration of vergelijkbaar

 • Je hebt een minimum van 3-5 jaar ervaring in een business control, FP&A en/of project control functie

 • Je bent een zelfstarter, legt makkelijk contacten met collega's binnen en buiten de Financiële functie en op verschillende hiërarchische niveaus

 • Je bent analytisch, denkt conceptueel en kan goed prioriteren. Je werkt accuraat terwijl je haalbare maar tegelijk challenging deadlines realiseert.

 • Zelfstandig beslissingen nemen is voor jou geen probleem, je bent niet bang om een challenging rol in discussies aan te nemen en te adviseren op management niveau.

 • Je hebt een goede kennis en duidelijk beeld van bedrijfsprocessen, je kunt je goed aanpassen aan een veranderende omgeving waarbij je gericht blijft op de oplossing.

 • Je hebt een hands-on mentaliteit en bent pragmatisch

 • Je bent communicatief sterk en kunt mensen goed coachen

 • Je bent een teamplayer en gefocust op de interne klanten

 • Je hebt ervaring met ERP systemen, kennis van Oracle Cloud en Tagetik zijn in je voordeel

 • Je hebt snel inzicht in Financiële modelleringen / calculaties en neemt ownership, jij kunt data duidelijk organiseren en vertalen in relevante management informatie

 •  Je hebt gevorderde Excel skills

 • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal uitstekend

 • Je hebt kennis van IFRS, Belgische fiscaliteit en boekhoudnormen. 

Welkom bij Vopak

In onze sterke familiecultuur hebben we aandacht voor onze mensen, ook al zijn we inmiddels een grote global organisatie. We kijken wat je kunt en geven je mooie kansen. Zo leer je je hele carrière, vaak ook van de mensen om je heen. Op zowel nationaal als internationaal hebben we interessante trainings- en ontwikkelingsmogelijkheden. Als 400 jaar oud havenbedrijf houden we van doorpakken, zijn we direct en vinden we elkaar snel. 

Tijd voor actie

We horen graag van je! Solliciteer direct via de button bovenaan de vacature.

Application process

1
Step 1
Apply
2
Step 2
1st interview
3
Step 3 (optional)
Online assessment
4
Step 4
2nd interview
5
Step 5
Welcome!

More information about this vacancy?

Get in touch with

Channa Lavigne

Apply for this job

Apply now if you're interested in this vacancy! Make sure you have the following documents ready to add to your application.